OM PLANTEFARVNING

Håndværket bag plantefarvning i husholdningen har ikke ændret sig meget, siden vores forfædre havde gang i farvegryderne. Dengang blev der farvet over ildstedet/bålet, og efterfølgende tog hele familien del i både at vinde garnet op og i at strikke den nødvendige beklædning. Trøjer, vanter, huer strikket i uld blev tidligere brugt til arbejdstøj for fiskere, bønder og andre, der arbejdede udendørs.

Uld er fra naturens side det eneste af alle tekstile materialer, der er skabt til beklædningsformål og til at beskytte imod temperatursvingninger. Derudover har uld en rigtig god absorberingsevne og varmeisoleringsevne. Tøj af uld hjælper med at holde på varmen, men kan omvendt virke svalende på en varm sommerdag. Uld kan bl.a.  indeholde op til ca. 40 % fugt uden at føles vådt, og vil derfor virke vandafvisende afhængigt af forarbejdningsgraden.

Både plantefarvning, dip dyed farvning og strik er håndværk! Ja, jeg vil tillade mig at sige på samme niveau som det at være tømrer eller snedker. Op igennem tiden har vi bare glemt det.
I takt med industrialiseringen og i takt med vores fortravlede hverdag, har der desværre med tiden sneget sig en ”køb og smid væk” mentalitet ind. Håndens arbejde – altså på nær tastearbejde og spil på en computer – har desværre fået status af en ”overskudshandling” forbeholdt de få.
Det håber vi med Garnstyrelsen at kunne være med til at ændre på.

Så velkommen til et mangfoldigt univers af plantefarvet garn, dip dyed farvet garn og strik.